Gietasfalt als vloer in een woning

Inleiding Eigenschappen Specifieke toepassingen

Inleiding.


Een vloerverharding van een woning en of appartementengebouw heeft als functie de ondergrond bruikbaar te maken voor het verblijf en oponthoud van personen, de vloer dient bestand te zijn tegen de belastingen die men er op voorziet alsook moet hij beantwoorden aan een aantal eigenschappen die men er principieel van verwacht, zoals : gebruiksvriendelijk, warmte – en akoestisch isolerend, milieuvriendelijk en onderhoudsarm (vlekwerend).

Een vloerverharding in gietasfalt is een mogelijk concurrent voor polierbetonvloeren in woningen en /of appartementen omwille van de vele afwerkings – ( afzanden, instrooien verfschilfers, inslijpen en polieren en/of printen van patronen ) en inkleuringsmogelijkheden, de geringere bouwdikte en het zeer moderne en strakke uitzicht door zijn voegloze uitvoering.

Het plaatsen van een gietasfaltbevloering brengt geen bijkomende vochtigheid in het gebouw, meer nog de afkoeling van de gietasfaltvloer bevordert het drogen van de bouwdelen; een gietasfaltbevloering neemt ook geen vochtigheid op; doordat een gietasfaltverharding geen droogtijd nodig heeft zoals een betonvloer en direct bruikbaar is na afkoeling wint men in de bouwfase makkelijk 4 tot 6 weken.

Een gietasfaltbevloering kan ook dienst doen als ondergrond voor een vloerafwerking in parket of tapijt ( het gietasfaltoppervlak dient dan evenwel licht ingestrooid te worden met kwartszand om de hechting van de gekleefde vloerafwerking te bevorderen ); tevens is het inbouwen van een vloerverwarming in een gietasfalt bevloering mogelijk, doordat zo’n gietasfaltbevloering in een zeer geringe bouwhoogte wordt aangebracht is dergelijk ingebouwd vloerverwarmingssysteem merkelijk economischer in gebruik dan in vergelijking bij een betonnen bevloering.

Een gietasfaltverharding heeft een zeer modern en strak uitzicht door zijn voegloze karakter, zijn geluidsdempende eigenschappen (tot 14dB contactgeluidsreductie) betekenen een meerwaarde in appartementsgebouwen en zijn geringe thermische geleidingswaarde (λ= 0,700W/mK) zorgt ervoor dat een gietasfaltbevloering een aangename begaanbaarheid vertoont.

Bij renovaties van oudere gebouwen is het vaak aangewezen om bijkomende isolatie aan te brengen maar leidt dit dikwijls tot problemen omdat er onvoldoende opbouwhoogte voor handen is met de traditionele bouwoplossingen, hier geeft een gietasfaltbevloering de perfecte oplossing!

Naar top
Eigenschappen.

 • Snelle indienstname
 • Door zijn samenstelling kan gietasfalt uitgegoten worden bij een temperatuur van 200 tot 230°C, na effenen en afkoelen kan het oppervlak onmiddellijk in gebruik genomen worden, het hoeft niet te worden verdicht zoals dat wel moet gebeuren bij een traditioneel asfaltbeton en het behoeft geen uithardingsperiode zoals bij een betonnen bevloering.

 • Waterdichtheid : bevloering onder tegelwerk badkamer
 • Het gehalte mastiek (bitumen + vulstof) is groter dan de holle ruimten van het verdichte steenslag, hierdoor worden die ruimten volledig opgevuld en wordt het asfaltmengsel waterdicht. Let wel op, gietasfalt is waterdicht over de volledige oppervlakte maar, indien er waterinsijpelingen verwacht worden o.a. via de muren moeten speciale voorzieningen getroffen worden.

 • Slijtvast en stofvrij
 • In het gietasfalt zit een hard gesteente waardoor de weerstand tegen slijtage hoog is, de bestanddelen van het minerale mengsel worden vastgehouden (aan elkaar verkleefd) door het bitumen waardoor er dus geen stof kan ontstaan.

 • Poriënvrij en reukloos
 • Door zijn dichte structuur aan de oppervlakte is gietasfalt ook poriënvrij. Hierdoor kunnen bv. ongedierte, microben, bacteriën, … zich niet vastzetten in het vloeroppervlak. Gietasfalt is onoplosbaar in water, Dat wil dus zeggen dat water in contact met gietasfalt, zuiver blijft. Gietasfalt bevat ook geen schadelijke stoffen die bij omgevingstemperatuur de gezondheid van de mensen in gevaar kunnen brengen.

  Naar top
 • Effen en egaal oppervlak
 • Indien de gebruiker van een gietasfaltverharding om één of andere reden valt, zal hij/zij zich nooit pijn doen aan uitstekende kanten, voegen of simpelweg aan het ruwe oppervlak. Gietasfalt heeft een effen oppervlak maar, door o.a. het afzanden van het oppervlak, wordt het wel zodanig van structuur dat, zelfs bij regenweer, de gebruiker een stevige houvast heeft. Een gietasfaltbevloering heeft een zeer egaal resultaat zelfs bij de meestal kleine oppervlaktes met veel randen en hoeken.

 • Geluiddempend
 • Wanneer het geluid kan gedempt worden, verhoogt de levenskwaliteit. Gietasfalt heeft door zijn structuur en door zijn onafhankelijkheid ten opzichte van de ondergrond, een geluiddempend effect waardoor de contactgeluiden verminderd zullen worden.

 • Thermisch comfort
 • Het is algemeen gekend dat asfaltverhardingen een soort van “warmte”gevoel geven. Zelfs dieren beseffen dat want wanneer we een dier laten kiezen tussen een vloer in asfalt en een betonvloer, zal het steeds op het asfalt gaan liggen. Gietasfalt is een warmte isolator .

 • Kleurenpalet
 • Gietasfaltverhardingen kunnen in verschillende kleuren uitgevoerd worden, het kleuren kan in de massa gebeuren ofwel kan er een gekleurde afwerkingslaag worden aangebracht op de gietasfaltverharding.

 • Weerstand tegen chemische effecten (zuurbestendig )
 • Om ons hier uitsluitend te beperken tot de courante invloeden op dit soort van toepassingen,
  kunnen we stellen dat :
      - zout,
      - zeepsop,
      - urine van huisdieren en/of hoevedieren,
      - afval allerhande van fruit en groenten, caféterrassen,

  geen invloed hebben op de verharding.

 • Onderhoudsarm
 • Een gietasfaltverharding behoeft, gezien zijn voegloos karakter en poriënvrij oppervlak, zeer weinig onderhoud en nazorg, het reinigen kan met gewone onderhoudsprodukten en zowel manueel als machinaal.

  Specifieke toepassingen bevloering.

 • Geslepen gietasfaltvloeren
 • Een speciale toepassing bestaat uit het gebruik van gekleurde bedrijfsvloeren of het slijpen van uw gietasfaltbevloering (gietasfalt terrazzo ). Geslepen gietasfalt terrazzo is het vakkundig schuren van de toplaag dat de samenstellende delen van de gietasfalt aan het menselijk zicht onthult en zodoende de pracht en praal van het product bloot legt. Door diverse samenstellingen en toevoegingen kunnen de meest uiteenlopende ontwerpen worden gemaakt voor zowel binnen – als buitentoepassingen.

  Naar top
  Copyright : OBAC-BGO 2017